Άυξηση του κατώτατου μισθού: Τα θετικά και τα αρνητικά

Είναι γεγονός, πλέον,  η αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας. Ψηφίστηκε στην Βουλή και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 173/30-01-2019 η πολυπόθητη αύξηση, που διαμορφώνει πλέον τους μισθούς ως εξής: 

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα εξακόσια πενήντα ευρώ (650,00 €).

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα είκοσι εννέα ευρώ και τέσσερα λεπτά (29,04 €).

Η αύξηση του μισθού ισχύει από 1 Φεβροθαρίου 2019.

Ποιοι θα ωφεληθούν;

  • Ωφελημένοι, αναμφισβήτητα, θα είναι οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών, οι οποίοι, από το 2012 και μετά, αμοίβονταν με τον υποκατώτατο μισθό “πείνας” των 510,95 €. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων θα δει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να “αυξάνονται”, αφού ο μισθός τους θα αυξηθεί κατά 139,00 € δηλ. κατά 27%.
  • Κερδισμένοι θα είναι και οι εργαζόμενοι της κατηγορίας άνω των 586,08 €, αν και το ποσοστό αύξησης του μισθού τους, στην δική τους περίπτωση, θα είναι μικρότερο, μόλις 11% (δηλ. 64,00 € μικτά).

Οποτε, καταργείται ο διαχωρισμός των “κριτηρίων ηλικίας”, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά ως προς την αντιμετώπιση των τριετιών και πως θα τις επηρεάσει. Λογικά, θα επηρεαστούν και οι μισθοί αυτών που έχουν κατωχυρώσει τριετίες, δηλ. οι μισθοί των εργαζομένων με κατοχυρωμένες τριετίες θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Ο νέος κατώτατος μισθός θα συμπαρασύρει όλα τα επιδόματα και παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό , όπως το επίδομα ανεργίας (από 360 € θα ανέλθει στα 400€), ειδικά βοηθήματα του ΟΑΕΔ, βοήθημα επίσχεσης εργασίας, ειδική παροχή μητρότητας, αποζημείωση μαθητείας ΟΑΕΔ κλπ.

Ποιους επηρεάζει αρνητικά;

Μα φυσικά τους εργοδότες! Το μισθολογικό κόστος των εργοδοτών θα αυξηθεί, αφού θα αναπροσαρμοστούν ποσοστιαία και οι εργοδοτικές εισφορές. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη βρίσκεται ακόμη “στον δρόμο”, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και η αύξηση του μισθολογικού κόστους θα αποτελέσει “μπελά”. Και φανταζόμαστε πολλοί από εμάς, τι θα επακολουθήσει και πως θα “συμμαζέψουν” το κόστος αυτό οι εργοδότες.

Κι εμείς οι λογιστές είμαστε από αυτούς που θα επηρεαστούν αρνητικά… Τρεχάτε ποδαράκια…Αλλαγές μισθών, νέες συμβάσεις, γνωστοποίηση σε Σ.Ε.Π.Ε….Ίδωμεν…

Οι αλήθειες...

  • Ο μισθός των 650 € είναι μικτός, πράγμα που σημαίνει οτι οι καθαρές αποδοχές θα κυμανθούν στα 546€
  • Για το έτος 2019 , η αύξηση των κατώτατου μισθού δεν θα υπερβεί το αφορολόγητο όριο. Ας ελπίσουμε να μην εφαρμοστεί η  μείωση του αφορολόγητου ορίου που ψηφίστηκε για το έτος 2020.
  • Οι εργοδότες θα βρούν νέες  “εναλλακτικές” μορφές εργασίας για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος 
  • Κι ας μην γελιόμαστε…αυτό που θα μπεί στην τσέπη του αργαζόμενου είναι ψίχουλα…

Ας ελπίσουμε σε μελλοντικές γεναίες αλλαγές σε όλο το οικονομικό και φορολογικό μας σύστημα! Ωστε όλοι, εργαζόμενοι και εργοδότες, να μπορέσουν να επενδύσουν ο ένας στον άλλο και να αναπτυχθεί επιτέλους αυτή η χώρα.

Μοιράσου το άρθρο :
Share on facebook
Share on linkedin