άδειες εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη και δικαιούμενες άδειες

Πολλές νέες μητέρες ρωτούν καθημερινά για τα δικαιώματά τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και για την περίοδο μετά από αυτήν. Η εργατική νομοθεσία είναι αρκετά δαιδαλώδης. Παρακάτω, προσπαθούμε να κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα όσον αφορά τις δικαιούμενες άδειες.

  • Ειδική άδεια μητρότητας

Η διάρκεια της άδεια μητρότητας ορίζεται συνολικά σε 17 εβδομάδες. Οι πρώτες 8 εβδομάδες (56 ημέρες) χορηγούνται πρίν τον τοκετό και οι υπόλοιπες 9 εβδομάδες (63 ημέρες) μετά τον τοκετό.

Αν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο από την πιθανή ημερομηνία τοκετού, τότε παρατείνεται ο χρόνος αδείας μέχρι και την ημερομηνία τοκετού, χωρίς να μειωθεί ο χρόνος αδείας που είχε να λάβει η εργαζόμενη μετά τον τοκετό. Αν όμως ο τοκετός πραγματοποιηθεί  σε προγενέστερο χρόνο,  τότε το υπόλοιπο της αδείας προστίθεται στον χρόνο αδείας μετά τον τοκετό μέχρι να συμπληρωθούν οι 17 εβδομάδες αδείας.

  • Προστασία της μητρότητας 

Μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών. Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και αφού λάβει όλη την κανονική της άδεια, να λάβει την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας. Στη συνέχεια, επιστρέφει στην εργασία της λαμβάνοντας το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας  δικαιούται και η μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας ορίζεται η επόμενη της λήξης:

  • της άδειας λοχείας ή
  • της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή
  • της ετήσιας κανονικής άδειας
  • Άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται άδεια, για τον θηλασμό και την ανατροφή του παιδιού, για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών μετά τον τοκετό. Μπορούν είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα από την εργασία τους κατά μία ώρα κάθε ημέρα. Εναλλακτικά, μπορεί να συμφωνηθεί με τον εργοδότη μειωμένο ωράριο εργασίας κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες και κατά μία ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες.

Σαν δεύτερη εναλλακτική, δικαιούται ο πατέρας να κάνει χρήση της άδειας φροντίδας του παιδιού, στην περίπτωση που δεν την  χρησιμοποιήσει η ίδια η μητέρα.

Επίσης, δικαίωμα στην άδεια φροντίδας παιδιού  έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας ως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία, καθώς και οι άγαμοι γονείς.

  • Εναλλακτική χρήση μειωμένου ωραρίου ως ισόχρονης άδειας φροντίδας παιδιού

Το μειωμένο ωράριο θηλασμού και φροντίδας παιδιών, δικαιούται ο εργαζόμενος  να το λάβει ως συνεχόμενη ισόχρονη άδεια με αποδοχές, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τους συνδέσμους: Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας , ΚΕΠΕΑ

Ή επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Μοιράσου το άρθρο :
Share on facebook
Share on linkedin